Så kom det. Brev med hot om domstol.

…skulle bara kolla postlådan innan jag skulle åka och handla lite mat till kvällens grillning med mina barn och min mamma.

Där låg ett kuvert.
Kuvertet avslöjade att det var från en advokatfirma. Hjärtat stannade till och jag kände mig lätt knäsvag. Rev upp det direkt. Läste. Rusade in till min mamma som var hemma hos oss. Tack gode gud för det ❤️🙏🏼
Läste det för henne, vi tittade på varandra. Fanns liksom inga ord för innehållet där och då. Men givetvis utbytte vi några ord. Ledsna och arga ord om honom… Men sen…
”Jag åker och handlar nu” sa jag.
Satte mig i bilen, trodde jag skulle kunna skaka av mig det. Brevet lyste vitt bredvid mig på passagerarsidan.
Stannade vid mataffär. Då. Jag kunde inte hejda tårarna. Jag kunde inte kliva ur bilen. Jag tog upp brevet igen. Läste det om och om igen. Precis som jag försökte förstå om det verkligen var sant.

Brevet börjar med en inledning att advokaten fått i uppdrag av barnens pappa.

Sen kommer ett löjligt förtydligande om vilka våra barn är, och vad som hänt i korta drag, precis som jag inte visste det.
Men det var inte det värsta.

Tredje stycket…jag skulle kunna kalla det (ursäkta uttrycket) ordbajseri eller ännu en kränkande och nedvärderande text om att jag som mamma till mina tre barn inte förstår eller tycker att det är viktigt för ett barn att ha båda föräldrarna i sitt liv. ”Ofta och gärna i vardagssituationer”!? Jösses nähe! Det trodde jag inte alls var viktigt.

Jag undrar om människan hade egna barn eller om hon trodde jag var så fruktansvärd att jag vägrade deras pappa umgänge. Vad har han egentligen gett för information!?
Jag blev så arg och ledsen på samma gång.

Fjärde stycket kommer det stora hotet. Barnens umgänge med sin pappa kan fastställas antingen i en dom från tingsrätten eller i ett skriftligt avtal som även ska godkännas av socialtjänsten (!)

Han kräver alltså ett juridiskt bindande avtal som jag ska skriva på annars går denna advokat vidare till domstol.

Avslutningsvis stod det att om jag inte besvarade detta senast 26 juli kommer han att låta denna advokat pröva detta i domstol.

Jag fann inget telefonnummer till advokaten på brevet, så jag fick googla på hennes namn.
Signaler går fram. Hon svarade.


Under kommande minuter berättade jag MIN version av senaste tiden och att det var jag som tagit kontakt med familjerätten och sedan önskat möte. Nytt datum fick jag inte pga semester-tider.
Jag berättade så mycket jag kunde och även senaste umgänget, där han lämnat tillbaka två barn efter endast ett dygn, när de skulle vara där två dygn. Ändå önskar han tvinga dem till mer. Växelvis boende. Varannan vecka!?
”Så du motsätter dig inte umgänge med barnens pappa?” Får jag som fråga. Va!? Självklart inte!

Jag förstår inte hur han kan göra så här mot våra barn. Att han sparkar på mig som redan ligger ner är jag numera van vid, faktum är att jag håller på att ta mig upp. Hans sparkar tog hårt idag i och med detta hemska beteende och beslut att dra in en advokat i detta. Men jag tar mig upp snabbare än han kan ana. Jag är starkare. Jag tar dessa slag. Han kommer inte få mig falla när jag snart står upp.

Varför då blanda in en advokat? Tror han barnen blir mer sugna på att vara hos honom då? Tror han att de kommer gilla att han via advokat och juridiskt bindande avtal om sina barns umgänge och boende hos honom, kommer jubla och tycka att detta var rätta sättet att vinna deras förtroende och kärlek?
Han och enbart han ansvarar för att de ska vilja bo hos honom. Men istället lägger han energi och kritik i flera månader på att lägga all skuld på mig.

Vore det inte bättre att visa våra gemensamma barn, att detta kan lösas mellan oss föräldrar, deras mamma och pappa?? Varför kan han inte ta sig samman och inte vara så rädd, för att sätta sig ner och prata med barnens mamma? Med mig? Som han varit ihop med i 18 år!? Jag har bett honom så många gånger att vi ska ses för att prata med varandra. Att telefon inte är bra utan att vi borde ses utan den. Men han vägrar😔
Vem är det som ger han råd och hejar på hans extremt okänsliga val av väg!? Människor utan barn, utan den minsta erfarenheter av hur hemskt det är att vara barn i en sån här situation. Helt säkert.

Att tvinga fram ett avtal på umgänge med sina barn!?😭😨💔 de är inget hyreskontrakt vi talar om nu! DET ÄR BARN. MINA BARN.

Jag känner stor skam för hans agerande. Jag är mest ledsen för mina barns skull. Fruktansvärt. Han behandlar dem som om de inte skulle få bli hörda. Han skiter i att de inte vill bo hos honom. Han skiter i att barnen mår dåligt på olika vis och att det redan gett både psykiska och fysiska besvär.
Nej allt det är mitt fel. Han gör inget fel i detta. Det stör mig enormt. Jag vet att jag gjort fel i detta stundvis och jag kan erkänna att jag gjort fel. Jag har aldrig blivit lämnade med barn efter så många år. Jag har aldrig fått känna denna fruktansvärd hjälplöshet, smärta, tvingande liv, ensamhet, sorg, smärta förut. Men han har inte en gång medgivit att han agerat fel under hela denna resa. Tror han att han är perfekt?🙄

Jag kände inget behov att ens bemöta honom i detta med hotet om domstol för att få avtal om umgänge med barnen. Jag gjorde det via hans advokat.

Jag har fått många tips via er läsare/följare på mitt Instagram: @MalinsHusochHem men igår hade jag inte orken för att ta tag i det eller ev ringa en advokatfirma för att ha en dialog om fortsättningen av detta.
Men hur ska jag ha råd? Det finns inga pengar för att lägga flera tusen på en advokat just nu. Han väljer att göra det mitt i min semester och barnens sommarlov. Det första sommarlovet sen han lämnade mig. Förstår han inte att det är en stor omställning för dem, denna sommar…

Många av mina följare har uttryckt det hjärtlöst av honom att agera så här just nu. Hur kan han? Vad är det för fel på honom? Men vad händer Malin? Tror han detta kommer bli bättre?

Oavsett utgången av detta, så önskar han, nej jag menar: så kräver han nu ett juridiskt bindande avtal gällande hur och när barnens ska träffa honom? Vad är hans minsta krav då? Jag kan läsa att han önskat varannan vecka sen separationen (det har jag vetat och vill gärna att det en dag du kan fungera, men det har inte ens fungerat med två dygn de allra flesta gångerna), eller ett stabilt omfattande umgänge med honom…(?)

Ja varannan vecka villa han ha och trodde var möjligt från dag ett när han flyttade i december. Vilket inte barnen alls ville eller kunde tänka sig. Några dagar i taget var deras önskan.
Vad menar han eller advokaten då med ett stabilt omfattande umgänge? om det inte är varannan vecka? Vi har testat 3 dagar hos honom och 4 hos mig.
Sen 2 dagar hos honom och 5 dagar hos mig. Det senaste har fungerat bäst, men har behövt justeras vissa veckor pga barnens önskan om kompisträff mm, hans jobb nu på sommaren, och min justering när min bror kom hem. Inte träffat oss på 1 år och 9 månader. Men det lyckades han också finna fel på att jag enbart tänkte på mig själv.
Att barnen ville träffa sin morbror efter så lång tid, nej det var inte en godkänd anledning.

Så där är vi nu.
Idag ska jag försöka orka ringa några samtal och kolla upp lite för hur jag ska agera i detta. Vad blir bäst för barnen?
Jag hade önskat att han ställt den frågan till sig själv. Väntat. Gett oss som skilda föräldrar en chans att lösa detta på egen hand.
Det är vårt ansvar. Ge det bästa till våra barn. Men inte. Han tar den värsta vägen av dem alla. Han vill driva det till att tvinga barnen att dela upp deras liv via ett juridiskt avtal💔

Hur skulle du göra i denna situation? Har någon varit med om detta?
Hur ska jag kunna rädda barnen från att både känna sig och bli tvingad till umgänge?
Är det rätt att tvinga en 12-åring? 11-åring? 8-åring?

Det blev inte många timmars sömn inatt.Gillar

Kommentarer

MissMinnea
MissMinnea,

OMG!! Jag finner inga ord, jag blir så arg på hans agerande!! 😟 Barnens mående måste ju få gå först. Jag föreslår att du ringer en jurist som har kostnadsfri rådgivning (många har det), så kan dom berätta vad dom tycker du bör göra! Massa massa styrkekramar <3

nouw.com/missminnea
Vic
,

Så ledsamt Malin… återigen så utgår han inte från barnens behov utan sina egna. Han lämnar, han bosätter sig långt ifrån barnens hela liv, han skapar inte en miljö där barnen vill vara. Hur tror han att han ska kunna tvinga barnen? Ska han slå dem till lydnad? Släpa dem till bilen? Fattar han inte att han behöver skapa en trygg miljö där barnen trivs och kan träffa sina kompisar… nedan länk från Rädda Barnen är bra läsning. Visst är det så att föräldrar ska sätta ramen för växelvis boende men varför inte ställa frågan till barnen? De behöver såklart sin pappa med men det går inte att tvinga fram det. Orkar du så borde hela familjen prata konstruktivt om en bra lösning tillsammans där ni förädrar lägger era känslor åt sidan och på ett tryggt och enat sätt försöker komma framåt… och där ingår att också verkligen lyssna till och respektera barnens önskan?

EsperanzaDavida
EsperanzaDavida,

När jag skiljde mig var det ca 200 meter mellan våra respektive bostäder. Barnen skulle vara varannan vecka med byte fredag. Äldsta dottern då 16 år var hos mig alltid tills jag sa att men snälla du kan du inte i alla fall lägga dina kläder i tvättkorgen på din toalett när så jag inte behöver städa ditt rum för att tvätta. Då var jag den värsta föräldern i värdshistorien och hon flydde hem till pappa. Där blev hon i ca två dagar för där var hon tvungen städa upp efter sig. Och så var det med den varannan veckan med henne. 14 årige sonen var hemma hos mig åt frukost och middag sen vid sängdags gick han hem till pappa de veckor han skulle va hos pappa. Yngsta dottern 9 år var hos pappa, pappa veckan och mamma, mamma veckorna. Men kunde komma förbi och hämta nått eller bara säga hej.

Det var helt ok att komma å gå som de ville. Det var första ett och ett halvt året sen flyttade jag närmare sonens gymnasium för kollektivtrafiken fungerade inte med hans sov och mat klocka om man säger så. Och då stannade yngsta dottern hos sin far på veckorna och kom till mig 8 mil bort varje helg. Sonen skulle göra samma resa till pappa. Men stannade hos mig varje helg, Äldsta dottern flyttade ihop men den kompis 100 meter från mig och kom när hon hade slut mat. För mig har det varit vickigt att barnen fått bestämma själv hur och när vilken förälder de vill vara hos. Jag har naturligtvis försökt peppa dem vara mer hos pappan. Nu har de en bättre kontakt som vuxna än när de var barn. Men det är helt deras förtjänst.

nouw.com/esperanzadavida
Johanna
,

Kolla om din hemförsäkring täcker kostnad för advokat och familjerätt

Ida
,

Blir såååå arg på honom. Vad fan är det fel på han?? Han har fallit väldigt lågt och känner sig säkert väldigt osäker och svag, han ser att barnen vill vara hos dig och allt du åstadkommit utan honom. Jag skulle säga att han är en väldigt feg liten man som är oerhört självisk. Och Malin, jag vet att detta har varit jobbigt men tro mig när jag säger detta. Allt händer av en anledning. Någon/något bättre väntar dig, håll ut så kommer du komma till insikt med det. Du är en heeeelt underbar mamma, som gör det som känns bäst för dem, du har sådan drivkraft och engagemang i allt du gör. Ge inte upp och fortsätt ta striden. Han har gjort mer skafda än nytta och beter sig som ett jävla barn, snälla en vuxen man. Heja dig och styrkekramar 🥰

MalinsHusochHem
MalinsHusochHem,
Ja det blir jag med 😔💔 hoppas det🙏🏼
nouw.com/malinshusochhem
MalinsHusochHem
MalinsHusochHem,
Tack för dina fina ord!!!❤️ Nej jag ska inte ge upp👊🏼 kram
nouw.com/malinshusochhem
Torborg
,

Hej kolla din hemförsäkring vad du har för hjälp via den med advokatkostnader. Ibland kan den hjälpa. 💕

MalinsHusochHem
MalinsHusochHem,
Tack! Det ska jag ❤️🙏🏼
nouw.com/malinshusochhem
Magdalena
,

Alltså vilken rövhatt! Skaffa dig ett eget ombud omgående, hemförsäkringen kan täcka vissa rättsliga kostnader! Välj en kedja som Familjens jurist, de har resurser och du kan enkelt byta ombud om det inte funkar.

MalinsHusochHem
MalinsHusochHem,
Ja jag ska kolla upp det 😔 Tack❤️
nouw.com/malinshusochhem
Ulle
,

Men alltså 😓 är mållös, så tråkigt det blir för er alla. Förstår ju såklart att han vill ha barnen men måste ju bygga upp deras förtroende. Träffar han dem något när de är så mycket hos dig en liten utflykt, fika, bio eller nått ? Som barnen vill inte som han bestämmer 🙄 du tänker precis rätt tycker jag utgår ifrån barnen och deras känslor och behov.

Elin
,

Så tråkigt. Han borde inse att han först och främst behöver bygga på relationen till barnen. Och ta ansvar för relationen. Först när hans nya boende känns tryggt för dem kommer de vilja vara där. Och i de åldrar som barnen är i kommer det inte bli bra med tvång. Tvång skapar inga goda relationer.