Skolan hotar med vite😰


Ja det Àr knappt jag vet hur jag ska ta in detta som kom fram igÄr
skolan vÀljer att hota med vite


IgÄr var det alltsÄ ett inplanerat teams-möte med skolan och familjerÀtten/socialtjÀnsten (samma person i bÄda rollerna).

Mötet skulle handla om hur vi tillsammans ska fÄ ett av mina barn till skolan nÀr sommarlovet Àr slut. Det Àr iaf den informationen jag fÄtt. SÄ jag förvÀntade mig nÄn typ av handlingsplan, idéer frÄn skolan vid detta möte.

IstĂ€llet för skolans rektor eller bitrĂ€dande rektor, representerar kuratorn skolan
bara det kĂ€ndes felaktigt att rektorn gett hen uppdraget och ingen av rektorerna medverkar.

Jag var den som sjÀlv tog kontakt med familjerÀtten, efter att jag inte kÀnde att jag fick stöd och hjÀlp frÄn skolan gÀllande ett av barnen, som inte mÄdde bra nog för att vara i skolan. Men frÀmst för ett agerande mot mitt barn. BerÀttar lÀngre ner om den hÀndelsen.
SÄ att detta möte blev till var tack vare mitt eget intresse att fÄ hjÀlp som förÀlder.

Men innan

Jag hade mailat, ringt för att försöka att nÄ rektorn pÄ skolan och fÄ lÀrare att agera Ät mig för att fÄ till ett möte eller fÄ svar pÄ tex kortare skoldagar, för att fÄ mitt barn att testa och försöka lite grann.
Jag fick aldrig nĂ„got gehör frĂ„n varken barnets mentor/lĂ€rare eller av rektorn. Trots att jag lĂ€mnat ett intalat meddelande. Men det fĂ„r jag veta sen att hen inte fĂ„tt
??

Mitt i allt detta svÄra blev mitt barn sjuk i förkylning och feber. NÀr hen blev frisk gick det inte ens att motivera med kortare dar i skolan.

Efter att vÄrt barn varit hemma i nÀstan 3 veckor hemma (gjorde skolarbete hemma) fick jag Àntligen hen att komma ivÀg till skolan. En mÄndag dessutom.

Men vad vĂ€ljer skolan att göra dÄ 
Utan min vetskap tar de mitt barn Ät sidan inför hens kompisar under en lektion för att frÄga ut hen om hens situation en lÀngre stund, med en pedagog som inte Àr hens mentor utan en person som skolan tror Àr den rÀtta. Men det var helt fel val. Mitt barn har sedan en incident tidigare i Är inte nÄgot större förtroende för denna person, sÄ nÀr jag sen hÀmtar mitt barn efter skolan Àr hen jÀtte ledsen. Arg pÄ mig ocksÄ, för att hen tyckte jag skulle berÀttat att skolan skulle göra sÄ hÀr. Men jag visste ju inget.

De hade pĂ„börjat den sk utredningen utan samrĂ„d med oss förĂ€ldrar

Givetvis tog jag kontakt med bĂ„de berörd klasslĂ€rare och rektorn samma dag. Till svar fĂ„r jag att klasslĂ€raren fĂ„tt beslutet av kuratorn, att göra denna utfrĂ„gning sĂ„ snart mitt barn kom till skolan (!?) ”det hade legat lĂ€nge pĂ„ min bord att ta tag i” fick jag till svar. Precis som mitt barn var vem som helst och inte kunde han ens tĂ€nka tanken att det kanske inte var det bĂ€sta för hen första dagen pĂ„ sĂ„ lĂ€nge i skolan. Under dessa veckor hade jag flertal ggr via sms och samtal berĂ€ttat hur hon mĂ„dde och hur svĂ„rt detta med att komma till skolan var.

Rektorn svarar att hen ska ta upp detta dagen efter pÄ elevhÀlsan och Äterkomma.

Den som Äterkommer Àr kuratorn dagen efter och ger mig informationen att skolan kommer lÀmna in tvÄ orosanmÀlningar pÄ tvÄ av barnen. Inget om nÄgon utredning eller samrÄd denna gÄng heller.


Mitt barn fick ingen som helst förstÄelse för hens situation. Jag kanske kan förstÄ ett sÄdant agerande om jag inte alls brytt mig att ha nÄgon kontakt med lÀraren. Men nu hade jag haft det. Det var endast mitt barn som varit borta sÄ lÀnge frÄn skolan.

Den kvÀllen och natten lÄg barnet i migrÀn och sen gick det inte alls att motivera hen till skolan. Det blev bara en dag till innan skolan slutade..

Trots denna hÀndelse, dÀr jag anser att skolan orsakat min barns situationen Ànnu vÀrre, sitter representanten frÄn skolan pÄ detta mötet och lÀgger all skuld pÄ oss som förÀldrar för hens frÄnvaro (!) och informerar om oss risken för vite!?
Jag hör inga konkreta förslag pÄ hur det kan hanteras nÀr skolan börjar igen.

En följare skev till mig igÄr (efter att jag lagt ut stories och berÀttat om detta hemska möte) : att skolan har möjlighet att besluta för anpassad skolgÄng. Hen berÀttade Àven att skolan har skyldighet enligt lag att sÀtta in stöd vid frÄnvaro av elever.
ÄndĂ„ inledde denna kurator med att informera oss om de mest sjĂ€lvklara sakerna, precis som hen ville dumförklara oss. Tex berĂ€tta att skolgĂ„ng Ă€r en lag (nĂ€he!? Det visst jag inte
herre gud) fortsatte med att det Ă€r viktigt för barnen att vara i skolan för det sociala mm. NĂ€he!? Det visste jag inte heller
jösses sĂ„ nedvĂ€rderade inspel. DĂ€r fanns inte en gnutta förstĂ„else eller ödmjukhet för vĂ„r situation. Inte ens nĂ€r jag berĂ€ttade att barnen varit sjuka, lĂ„ngvarig hosta, haft symptomer som gjorde att de inte kunde vara i skolan.
Hen menade att de jĂ€mfört oss med andra och menar att vĂ„ra barn har en extrem hög frĂ„nvaro. Alla dessa överdrivna adjektiv som inte hade varit nödvĂ€ndig. HĂ€rskarteknik. Fy fan rent ut sagt! Men det vĂ€rsta hade inte uttalats frĂ„n hens mun Ă€n


NÀr jag pratade ser jag hur barnens pappa himlar med ögonen och skakar pÄ huvudet. Jag förstÄr att han inte alls tycker som jag i detta.

Jag var naiv igen och trodde eller hade förhoppningar om att vi kunde vara ett team i förÀldraskapet, att stÄ enade i detta. Men inte. Han gjorde flera försök att antyda min skuld i detta.

NĂ€r skolans kurator sĂ€ger att vi, som förĂ€ldrar, kan komma att fĂ„ betala vite om barnen inte fĂ„r bĂ€ttre nĂ€rvaro i höst, blir jag vĂ€ldigt chockad😰 WHAT!? Har du hört nĂ„t likande!? Det hade inte jag.

Tydligen hade denna kurator informerat barnens pappa om detta innan, men inte mig. SĂ„ dĂ€r sitter jag med mobilen framför mitt ansikte för att de tre som Ă€r med pĂ„ mötet ska se mig. Jag tror inte det Ă€r sant det jag hör. Jag har aldrig hört nĂ„t likande. Jag blir helt tagen under mötet av denna information som kĂ€ndes som hot. Sen ville jag knappt kommentera frĂ„gor om vad jag kĂ€nde. ”Ingen kommentar” sa jag. Inombords skrek jag och kĂ€nde mig sĂ„ krĂ€nkt som förĂ€lder och oron steg gradvis. Det var svĂ„rt att kunna lyssna vidare och det blev inte bĂ€ttre nĂ€r barnens pappa antydde ett par gĂ„nger eller mer att vĂ„ra barns frĂ„nvaro berodde pĂ„ mitt förĂ€ldraskap.
DÄ kunde jag inte hÄlla tyst om vad jag kÀnde över hans agerande mot mig och barnen senaste tiden. Hur kunde han sitta dÀr och spela sÄnt fult spel, nÀr han borde veta eller inse vem som gjort hela detta elÀnde. Ta sitt eget ansvar kanske!?

Besviken har jag redan blivit sÄ mÄnga gÄnger pÄ hans agerande, sÄ jag kunde inte bli mer av det. Det kanske var bra, för jag blev inte ens chockad över hans beteende och uttalande. Men jag tÀnkte inte lÄta honom komma undan. SÄ jag berÀttade hur jag sÄg pÄ hans passiva förÀldraskap och hur lite eller inget han hjÀlpt mig med vÄrt ena barns situation.

Som grÀdde pÄ moset innan vi skulle avsluta sÄ frÄgade personen frÄn soc/familjerÀtten om vi hade nÄt mer vi ville sÀga.
NĂ€r frĂ„gan kom till barnens pappa, ville han höra allt som kuratorn tĂ€nkt sĂ€ga men som jag bett att inte fĂ„ höra mer av. ”Malin avbröt dig. Men jag vill höra allt du hade att sĂ€ga”
AlltsÄ snacka om att försöka framstÄ som nÄt bÀttre Àn mig. Jag ryser av hans spel för gallerian.

Det kanske var ofint av mig att be henne sluta antyda att vi i princip var helt ovetande om hur viktigt det Àr för vÄra barn att gÄ till skolan. Men jag blev verkligen illa berörd av hennes sÀtt att tala till oss som förÀldrar och tyckte inte hon behövde tala till oss pÄ det viset. Jag sa: kom till det vi ska prata om istÀllet. Hur hjÀlper vi vÄrt barn? Ska du sitta hÀr och lÀxa upp oss med de mest sjÀlvklara anledningar till varför vÄra barn ska gÄ i skolan, dÄ vill jag inte vara med pÄ detta möte mer.

Men nu ville han, sÄklart, höra allt. SÄ dÄ tackade jag för mig. Sa hej dÄ och lÀmnade mötet.

EfterÄt kunde jag knappt ta in det som hade hÀnt. Skolan hotade med vite. Men Àr det ens möjligt!? Vad innebÀr det? Varför? Vilken lag sÀger det?


Jag skrev pĂ„ min story som sagt pĂ„ Instagram och sen började det rasa in reaktioner (alla chockade, besvikna, arga mm) jag fick Ă€ven vĂ€ldigt bra hjĂ€lp med att hitta information om detta och personer som jobbade inom barnomsorgen/skola bĂ„de frĂ„n lĂ€rare och en rektor blev engagerade, rektorn som hjĂ€lpte mig att förstĂ„ och tipsade Ă€ven om vad jag skulle krĂ€va av skolan
innan de börjar hĂ€rja om vite. Vilket ingen av alla hundratal som skrev till mig inte kunde förstĂ„.

FrÄgan Àr om skolans representant ens förstod eller var pÄlÀst om hur kommunen skulle kunna krÀva in vite av oss förÀldrar.
Se texten nedan.

Det stÄr i klartext att vite inte kan dömas ut om det kan anses att vÄrdnadshavaren har gjort tillrÀckligt och barnet ÀndÄ vÀgrar att gÄ till skolan. SÄ skolan ska kunna bevisa att jag inte gjort nÄt av nedanstÄende dÄ? Eller Àr det inte tillrÀckligt för att visa att man som mamma gör allt man kan för ditt barn???
Jag har som vÄrdnadshavare i denna situation:
* kontaktat socialtjÀnsten
* Försökt att fÄ hjÀlp av skolan via lÀrare och rektor
* Försökt att fÄ samtalshjÀlp för barnet
* Tagit med barnet i bilen till samtalshjÀlp men sen inte lyckats fÄ med henne in (jag gick sjÀlv in och berÀttade att det inte gick denna gÄng)
* Tog sist kontakt med familjerÀtten dÄ skolan agerade tillbaka med tvÄ orosanmÀlngar, efter att jag som förÀlder önskade hjÀlp. Inget möte inget förslag pÄ hur skolan kunde hjÀlpa till.
* Agerar som förÀlder nÀr skolan utsatte barnet för utfrÄgning utan att informera om detta och vÀljer en person som inte Àr hens mentor.
* Som förÀlder tog jag flera lediga dagar (vÄrd av barn) för att finnas för mitt barn. HjÀlpa hen med skolarbete men framförallt ta tid för att finnas och göra nÄt som barnet önskade. Skingra tankarna.

SÄ med detta fakta pÄ hur jag som förÀlder har försökt att hjÀlpa mitt barn till skolan, kan jag tycka att det inte finns nÄgon rÀtt av skolan att ens nÀmna vite. Vilken oro det har gett mig nu och sÄ extremt dÄligt att ge denna typ av information innan till barnens pappa som de vet att barnen endast bor hos 20% 2 dagar i veckan..men vissa perioder ingenting. SÄ att inte ge denna information till mig Àr felaktigt av skolan.
Men
Hur kan skolan ens vĂ€lja att ge denna information innan de gjort vad de ska göra i detta. Det Ă€r egentligen den stora frĂ„ga i detta bedrövliga hanterande frĂ„n deras sida.

Jag kommer gÄ vidare med detta. Jag kommer troligen anmÀla skolans agerande i detta. Jag anser att skolans representant, bÄde var fel person för mötet, dÄ det borde varit nÄgon av rektorerna samt att hen gjorde stort tjÀnstefel genom att lÀgga fram denna information om vite som hen menade att det diskuterats med chef pÄ kommunen (minns ej hens titel).
Jag anser inte att skolan har underlag som hen sÀger pÄ mötet för att kunna enbart mena att all frÄnvaro beror pÄ separationen.
Den utredning som hen baserade detta pÄ Àr nÄgot jag inte kan acceptera eller anser vara tillrÀcklig för att göra ett sÄdant uttalande.

Jag har meddelat skolan att ett av barnens utfrÄgningar inte kommer att ge de rÀtta svaren. DÄ barnet sjÀlv sagt att hen inte ville svara pÄ frÄgorna eller ens sÀga som det var i skolan till just denna person som de valt skulle frÄga ut hen.
Barnet förstod inte att genom att sÀga att allt berodde pÄ hur det Àr hemma och den sorg som barnet kÀnner i det, skulle göra att skolan sammanfattar hens svar som kuratorn nu la fram det: att allt beror pÄ separationen och allt ansvar ligger pÄ oss förÀldrar.
Trots den informationen verkar skolan inte ens vilja göra om denna utfrÄgning.

Hur hade det varit om skolan valt att ha en dialog med oss förÀldrar innan de skickar en orosanmÀlan eller iaf direkt efter? Det finns lagar som sÀger att skolan ska lÀmna in orosanmÀlan. Det vet jag. Men om jag satt som rektor och valde att lÀmna in en sÄn, skulle jag försöka skapa en kontakt med förÀldrarna och stötta dem och hjÀlpa barnet för att hen ska kunna komma tillbaka till skolan.

Jag har fÄtt enorm stöd via följare och mÄnga meddelanden om andra situationer i andra barns liv och hur andra skolor agerat. Allt frÄn fantastiska skolor till de mindre bra.
Jag fÄr till och med hjÀlp av nÄgra att ta reda pÄ hur jag ska gÄ vidare och vad vÄra lagar sÀger bÄde för mig som förÀlder och vilka lagar som gÀller skolan att följa.

Jag ska fortsÀtta lÀsa pÄ och sen ska jag se till att rÀtt person frÄn skolan tar sitt ansvar i detta. Rektorn.

I skollagen kap 7 stÄr det tydligt att rektorn ska utföra utredningen i samrÄd med elev OCH vÄrdnadshavare. Detta har inte skett.

Tack alla som hjÀlpt och stöttat mig i detta!

FortsĂ€ttning följer
😔

Jag kan inte sova pga detta


Kram

MalinSkrolla ner och se texter och lagar om detta och nÄgra av alla hundra reaktioner pÄ detta
.

Gillar

Kommentarer

MissMinnea
MissMinnea,
Men alltsÄ det Àr ju helt sjukt!! :-O Hur kan skolan agera pÄ det sÀttet, ni behöver ju deras stöd och hjÀlp!! Jag skulle vÀnda mig till en tidning och lyfta upp denna skandal!! Styrkekramar <3
nouw.com/missminnea
Heidi Kjelstrup
,

Dette er forferdelig lesing...har aldri hĂžrt noe lignende i Norge. Her mĂ„ det vĂŠre mange som ikke har kompetansen i orden. Herregud jeg blir sĂ„ lei meg pĂ„ dine og barmens vegne😱