Instagram

Vad är det med vissa företag?

Hej vänner!

Nej nu kan jag inte hålla tyst längre!

Vad är det med er företag som endast går på statistik och inte ser till helheten? Vi är många med mig som jobbar aktivt med våra konton och gör ett jätte jobb bakom kameran och allt vad det innebär när vi ska marknadsföra en produkt.

Statistik är såklart nåt som ni företag vill se och såklart ska vi visa hur engagemanget är, vartifrån följarna kommer ifrån och hur stor del, ålder och kön. Men det finns väl ingen annan plattform som företag kan kräva in sån specifik statistik!?
Annonser i tidningar tex. Hur många sälj ger de?? Vilka andra än vi kan egentligen svara eller visa på det? (Ok några fall finns väl: kuponger, rabatter, och mail-utskick med rabatter - men att välja att enbart betala om det ger sälj!! Inte ok tycker jag)

I många fall kräver företag att vi Influencer, ska kunna visa hur många sälj vi haft i olika samarbeten eller ha en rabattkod för att bevisa att vårt inlägg eller stories når fram. Säljer vi inget, eller lite, så kanske vi inte får göra mer jobb med förtaget (inte alla!) men många!
Hur kan enbart sälj vara det viktiga.
Mina bilder för samarbeten får ligga kvar och finns att ta del av när du vill. Ett magasin som bara växer och växer. Bilder och inlägg finns kvar. Vid enstaka tillfällen tar jag bort efter nåt år.

Men BILDEN då!?!?
Hur kreativ jag är eller hur bra bilden är. Miljön och stämningen eller arrangemanget. Är inte det viktigt? Bilder som ni kan återanvänd (om man godkänt det) på sitt egna Instagram konto eller på sin hemsida.
INGEN fotograf skulle vara så billig som vi Influencer. Vi kanske inte är proffs alla gånger, men vi gör nåt som alla våra tusen följare gillar. De hade väl inte valt att följa oss annars?

En del av oss konton har säkert högre exponering än en veckotidning!

Så har vi detta med:

FLÖDET!?!? (Alla bilder på vårt konto)
Är Influencern aktiv på sitt konto. Delar hon en bild i månaden eller en eller flera varje dag?
Har flödet en röd tråd? Känns bilderna bra? Snygga? Engagerade? Modiga? Inspirerande?

HELHETEN!?!
Vad skriver denna Influencer om. Positiv? Negativ? Svarar personen i fråga sina följares kommentarer? Vad är budskapet eller fokus? Har kontot en bredd av ämnen eller handlar kontot bara om en sak. Ja då kanske inte jag ska visa tex hur ett dataspel fungerar. Det har jag inte direkt visat eller skrivit om tidigare. Men, å andra sidan. Det kanske det just denna person eller Influencer ska göra! Det sticker ut! Företag borde våga satsa på konton som inte bara gör det nu vill marknadsföra. Jag lagar mat och jag tror de flesta av mina följare äter mat. Bara för att jag inte visar mat-bilder hela tiden, behöver det inte betyda att jag inte kan göra det!

Jag minns ett företag, som
säljer träningskläder, som sa/skrev:
Vi brukar inte välja konton som har sitt fokus på inredning. Men du verkar vara en härlig person och därför vill vi prova!
Älsk på det företaget. Sen dröjde det inte länge förrän många av mina ”kollegor” marknadsförde åt samma företag.

Tyvärr är det svårt att få betalt.
Vår betalning blir alltför ofta i produkter. Jag säger ofta nej. Eller rättare sagt. Jag gör allt för att få betalt först. Jag försöker motivera och beskriva allt jobb och värdet av det jag gör. Ingen vill väl arbeta gratis!? Men du får ju detta, det är väl ett värde.
Nja, inte riktigt. Jag måste skatta för alla produkter.

Jag brukar säga att ett inlägg tar minst 1,5 timma från det att man kanske väljer mellan produkter som man tror passar sitt hem, ha en dialog (ibland massor av mail/dm innan man kommit ”i mål” med ett samarbete) hämta produkterna på posten (ibland vid större leverans, måste man hålla sig hemma...inte helt lätt alla gånger!)
Packa upp (ja det kan ta tid. Vissa samarbeten mer än andra)
Kanske montera! Fixa sladd till uttag, glödlampor, annat som ska vara med på bilden. Stryka!
Tid för att planera! Man spottar inte ut sig en idé på 1 sek (inte jag iaf)
Redigera!
Skriva!
Sen hålla sig igång på Instagram efter att inlägget är synligt för att jaga engangemang.
Den kommer inte alltid gratis!
Jag är ingen kändis, bara en av flera tusen konton inom inredning, lite mode och livstil.

Så 1,5 timma är verkligen i minsta laget. Då handlar det om produkter som i princip får plats i ett kuvert och dialogen mellan mig och företaget var snabbt och enkelt.

Sen finns de de företag som man hjälpt till att synas i flera år eller månader, som sen väljer att sluta samarbeta och tar nya Influencer. De som gör ett samarbete och sen är det bra, tycker jag personligen gör fel. Det finns så många fördelar med långsiktiga samarbeten. Jag lovar: ni får mer än om ni enbart gör ett!

Så finns det företag som säger: vi ser att du har många olika samarbeten. Så vi säger nej.
Jaha!? Varför då?
Så om en tidning har för många olika annonser, fastän tidningen är populär...då väljer ni inte att synas där!? Så märkligt! Jag blir ganska arg och besviken på just sånt svar. Nu har det bara hänt två ggr..men ändå!

Flera av er företag utnyttjar oss. Jag låter det hända också. Jag gör det för att jag vill ha saker. Ibland mår jag skit över just den delen. Man jämför sina bilder och samarbeten med andra Influencer och jagar det bästa hela tiden. Jag ställer upp att arbeta gratis eller rättare sagt: med förlust. Jag betalar företaget för marknadsföring.

Men oavsett den delen, så älskar jag detta jobb. Jag önska bara att fler företag kunde se mer till helheten än till statistiken och betala för vårt arbete!
Alla kan inte förmedla eller fota bra.
Det finns många konton som tar sämre bilder men då är det nåt annat som följaren lockas av. Kanske stories eller det nya nu med reels.
Men det är såklart ok! Det borde inte spela någon roll. Men sluta gå bara på statistiken. Snälla!
Sluta jaga sälj.

Avslutningsvis vill jag säga TACK!
Tack till er företag som tittar på vad jag gjort snarare än min statistik. Ni får den om ni vill ha, men det är inte det viktigaste för er. Tack!
Det gör samarbetet så mycket roligare och jag ger alltid mer vid sånna jobb!
Företaget har valt mig för den jag är och det jag kan leverera i bild och text och ibland film. Tack alla ni😍🙏🏼❤️

Kram
MalinGillar

Kommentarer

Jessica
,

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv Malin. Du är så himla bra!

MalinsHusochHem
MalinsHusochHem,

Tack❤️🙏🏼 Det värmer att höra!!!kram

nouw.com/malinshusochhem