Hyllan är klar! Se vilken färg det blev🤩


Hej mina vänner
Nu ska jag berätta hur jag gjorde min platsbyggda hylla inklusive tv-bänk med belysning!

Först bestämde jag mig vilken vägg såklart. Jag var lite inne på att ta den stora väggen, men sen kom jag fram till att det skulle nedföra mer jobb och större hylla = kostar mer. Sen är jag ju väldigt nöjd med att ha sofforna där de är idag.

Min vägg för hyllan är 2,82 m bred. Jag satt länge och klurade på hur jag skulle göra med hyllorna på sidan. Jag kunde inte sätta tvn i mitten, får då skulle det kännas helt fel i soffan😆 så därför blev det bredare på den vänstra sidan sett framifrån med hylldel än den högra.

Jag hade först tänkt en bredare Billy-hylla den Ikea. Det finns 80 cm breda. Men...det var slut på Ikea i Örebro och jag hade ingen lust eller ork att åka ända till Västerås eller Karlstad.
Så det blev två st Billy-hyllor på ena sidan och en 40 på den andra.
Nu är jag glad för att det blev så, för jag tycker det blev ju bättre! 😍🙌🏼 speciellt eftersom jag har en smalare hylldel på ena sidan. Passar bättre ihop ☺️

Höjden är 250 cm i mitt vardagsrum, så med tanke på att köksskåpen var 60 cm höga fick jag kapa hyllorna ca 30 cm. Gör det i botten på hyllorna!! Jag gjorde fel på den första. Men det gick att borra nya hål, så det övre hyllplanet gick att sätta dit. Men det blev svårare och jag tappa massa tid på att lösa problemet🙈

I botten byggde jag en typ ram av reglar 45*95 som köksskåpen får stå på. Detta för att jag sen ska kunna sätta en sockel mot regeln under skåpen. Jag började med att skruva fast den regeln som var in mot väggen. Den främre satte jag fast med vinkeljärn (eftersom jag inte kan skruva ner i golvet pga golvvärme.

Jag köpte 4 st överskåp som heter Metod (kökstommar) Jag valde slät vit dörr till.

Givetvis kan man sätta dit den bakre skivan på skåpen om man kan, men jag har valt att ha öppet pga sladdar och kontakter mm. Jag valde även att låta golvlisten bakom vara kvar. Den skulle jag kunnat ta bort. Valde bort det (lättare och mindre jobb 😆🙈).

Montera skåpen. Ställ dit dem på ramen. Jag insåg att det skulle bli nödvändigt att göra ett litet skåp eller öppen del i mitt fall. Jag kommer sätta i fack så jag kan tex lägga vinflaskor där eller nåt annat. Det får vi se🥰

Mellan skåpen har jag distanser: 45*45 regel. En mot väggen till och en fram. Här hade jag lite problem kan jag säga. Inte att kapa och ställa dit dem, men att skruva fast dem i skåpen. Jag borde haft bättre skruv...men ja det löste sig ganska bra ändå. Framför distanserna fäste jag MDF-listorna, så det är viktigt att den yttre är placerad där du vill att själva listen ska vara.
Mina skåp ställde jag ca 0,5 cm innanför så jag kunde ”ställa” listerna på den. Framför regeln ska sen en sockel sitta (som sagt😉).

När detta var klart monterade jag Billy-hyllorna och ställde upp dem för att få en känsla av var de skulle stå och mäta lister och hyllplan för de över delen där tvn ska stå.

Sen drog jag till Bauhaus och köpte MDF-skiva och hade då skrivit ner alla mått och hur många delar av allt jag behövde. Tänk på att de tar ett pris för varje ”snitt” så det kunde varit bra om jag hade planerat delarna på de stora MDF-skivorna. Jag köpte två stora. Men tror det kanske hade räckt med en🙈
Jag flörta lite med killen på Bauhaus och fick flera kapade delar än jag betala för 😄✊🏼🥰 hihi

En stor fördel är såklart att ha en riktigt bra kap/gersåg , men annars går det ju att hyra. Likaså spikpistol, som jag använde till att sätta fast toppskivan i MDF, lister och även till att bygga det lilla ”vinfacket”.

När allt satt fast kunde jag börja spackla och när det hade torkat slipa. Jag gjorde en bit i taget och dammsög sen för att minska på allt damm runtom...det blir en del😄

Sen var det bara att börja måla med häftgrunden och det gjorde jag först på dörrarna till skåpen. Jag försökte slipa av dem med lite sandpapper, men gav upp. Det hände ingenting. Ytan på dörrrarna är väldigt ”plastiga” och hala. Men det gick inte att slipa bort för hand. Hyra en slip orkade jag inte. Så jag målade på ändå. Färgen fäste och så även den riktiga färgen.
Vad jag kan se nu är det gick väldigt bra ändå! Även på Billy-hyllorna.

Just ja. Jag ska i med belysning på min hylla, så jag borrade hål på toppskivan där jag tänker att lysslingan ska komma upp.
Viktigt att du kollar var du har eluttag och hur du ska lösa det innan du sätter fast allt. Visar hur belysningen blev i ett annat blogginlägg🤩

Jag har skrivit en lista på allt jag behövde för att göra denna hylla längre ner.

Färgen till hyllan blev min favoritfärg rosa. Då jag målat om flickornas rum med samma typ av färg och varit så nöjd med resultatet efter att rolla den, så köpte jag väggfärgen: soft Pink! Riktigt kap! Svårt att hitta billigare färg. Men denna kan jag verkligen rekommendera (på rusta!)

Till min hylla behövde jag:
Regel 45*45
Regel 95*45
4 st överskåp Metod med luckor
3 st Billy-hylla 40 bred 202 hög
MDF till lister och hyllplan
Sandpapper
Spikpistol
Skruvdragare
Såg
Sockel 95 mm
Taklist (om man vill men ja kör nog utan)
Latexfog (använde på hyllorna)
Spackel
Häftgrund eller täckfärg
Träskruv
Färg (i mitt fall väggfärg)
Till hyllplanen över tvn 10 st rejäla vinkeljärn med passande skruv
Belysning: ljusslingor från Startrading en till varje Billy-hylla (sätts bakom ena listen)
Borr (till hålet för belysning)
2 st hörnklossar till golvsockel som möter befintlig golvlist (lättare att få snyggt om man inte är bra på att ”gira” lister
2 hörnklossar till taklist

Har du några frågor är det bara att skicka ett dm via @MalinsHusochHem på Instagram ☺️

Lycka till!

Kram
Malin

Skrolla ner och se hur det såg ut innan 🤭🙈 och massa bilder från start till slut 🙌🏼

Gillar

Kommentarer